Ofis

Mimar Sinan Mah. Kösedayı Sok. Güleryüz Konak No:18 D:2 Üsküdar / İstanbul

Phone: +90 216 310 99 63
Email: info@musalhukuk.com

Hızlı İletişim

Çalışma saatleri / Pazartesi – Cuma / 09:00 – 18:00

Bizi hemen arayın 0 532 542 09 75

Ceza Hukuku

Ceza hukuku, devlet tarafından toplumsal düzeni sağlamak amacıyla kanunlarla düzenlenen emir ve yasakları kapsayan ve bunları inceleyen hukuk dalı olarak tanımlanmaktadır. Kısaca Ceza hukuku, suç teşkil eden fiilleri ve bunlara karşı uygulanacak yaptırımları göstermektedir.

Ceza hukukuna ilişkin temel kurallar 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiştir. TCK, m.1-m.75 arasında düzenlenen “Genel Hükümler” ve m.76-m.345 arasında düzenlenen “Özel Hükümler” olmak üzere iki kitaptan oluşmaktadır. Genel hükümler tüm suç tipleri için geçerli ortak prensipleri barındırmakta iken özel hükümlerde ise kasten öldürme, cinsel saldırı, hakaret, hırsızlık, zimmet, rüşvet gibi tek tek suç tanımları ve yaptırımları yer almaktadır.

Ceza yargılaması soruşturma ve kovuşturma olmak üzere iki evreden oluşmaktadır. Soruşturma evresi, suç işlendiği haberinin alındığı andan başlar ve takipsizlik kararı (KYOK) verilene yahut iddianame düzenlenene kadar devam eder.  Ceza yargılamasının temelini oluşturan bu evre Cumhuriyet Savcısı tarafından, adli kolluk görevlilerinin yardımı ile yürütülmektedir. Soruşturma evresinde özetle deliller toplanır, şüpheli, tanık ve mağdur ifadeleri alınır ve bunun sonucunda şüpheli hakkında kamu davası açılıp açılmayacağı karara bağlanır.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamenin kabulü ile kovuşturma evresi başlamaktadır. İddianamenin kabulü neticesinde şüpheli hakkında kamu davası açılır ve yargılama süreci başlar. Kovuşturmanın en önemli özelliği yargılamanın duruşmalı olarak yapılmasıdır. Duruşmalarda özetle, soruşturma evresinde toplanan deliller tartışılır, tarafların iddia ve savunma makamı ile tanıklar dinlenir ve sonucunda bir hüküm verilir. Bu evre mahkeme tarafından verilen hükmün kesinleşmesine kadar devam etmektedir.

Gerek mağdurların gerekse şüpheli veya sanıkların yasal süreçte avukatlardan yardım almaları hak kaybına uğramalarının önüne geçecektir. Özellikle aşağıdaki konularda hukuki danışmanlık ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  • Şikâyet ve Savunma Dilekçesinin Hazırlanması
  • Kolluk ve Savcılık İfadeleri Esnasında Müvekkillerin Yanında Hazır Bulunulması
  • Sulh Ceza, Asliye Ceza ve Ağır Ceza Mahkemeleri’nde Görülen Davalarda
  • Verilen Kararlara Karşı İstinaf ve Temyiz Başvurularında Bulunulması
  • Cezaevindeki hükümlü ve tutukluların ziyaret edilmesi